A hurutoldásról

Maga szó a „hurut” (lat. vatarrhus) egyfajta gyulladást jelent, a nyálkahártyák és hámmal borított területek enyhébb gyulladása, amely egyidejű váladékképzéssel jár.

A hurutos váladék többféle lehet: savós, gennyes, nyákos, vagy a hámréteg lefoszlásával járó.

A hurutoldásról menü látvány

Mézről készült fotó

Hétköznapi módon a légúti nyálkahártya gyulladásakor használjuk a hurut szót. Ilyen értelemben leginkább az őszi-téli megfázással és influenzával járó időszakban gyakori, az érintett nyálkahártya pedig fokozott váladéktermeléssel reagál. Ez történik pl., amikor az orrdugulás és köhögés okoz kellemetlen panaszokat.

Orrdugulás

Az orrnyálkahártya hurutja a kórokozók támadása kapcsán alakul ki: a nyálkahártya ezzel védekezik, ugyanis a behatoló ágenseket akarja eltávolítani. Ennyi váladékot azonban a csillószőrök már nem képesek eltávolítani, az orrnyálkahártya megduzzad, a melléküregek átjárhatósága romlik, végeredményben orrunk bedugul. Az orr járatainak szabaddá tétele fontos, sok esetben ugyanis az orrdugulás állhat a fej- és/vagy torokfájás hátterében.

Diagnózis, terápia, köhögés és hurutoldás

Amennyiben a köhögésről beszélünk, az csoportosítható aszerint is, hogy „száraz” vagy „produktív” típusú (tehát hurutos). A száraz köhögésre jellemző, hogy a légutakból nyák, köpet, vagy egyéb irritáló anyag egyáltalán nem ürül. A hurutos köhögés viszont (akár jelentős mennyiségű) köpettel jár, amelynek színe jellemző a betegség eredetére. Ha ez a szín szürkés-barnás az általában bakteriális fertőzést jelent, ha áttetsző vagy fehér az elsősorban allergiát vagy vírusfertőzést jelez, a véres köpet pedig akár daganat meglétére is utalhat.

Hosszabban fennálló köhögés esetén fontos az orvosi diagnosztika során az alapos kikérdezés (mióta áll fenn, milyen egyéb tünetek vannak jelen, milyen a köpetürítés jellege, színe, stb.) A pontos diagnózishoz szükséges lehet mikroszkópos vizsgálat, vagy köpettenyésztés. Krónikus esetben mellkasröntgen is szükséges, az esetleges tbc, vagy tüdőgyulladás lehetséges kizárására. Bonyolultabb esetben szükség lehet légúti endoszkópos (bronchoszkópia, laringoszkópia) vizsgálatra. E vizsgálatok tüdőgyógyász vagy fül-orr-gégész szakorvos végzi.

A hurutos köhögést gátolni nem szabad! Nem célszerű gátolni a hurutos köhögést, mivel ez segíti a légutakat a szennyező anyagoktól való megtisztulásban. Gyógyszert (ez esetben köhögésgátló szert vagy éppen köptetőt, váladékoldót) akkor kell alkalmazni, ha a beteg nem tud pihenni a köhögéstől, illetve ha a köhögés „improduktív”, nem jön fel a megfelelő köpet. A kellően sok folyadék fogyasztása a nyákot hígítja. Segíthet a mézes tea és vitaminok fogyasztása, a fűszeres ételek mellőzése, valamint a párás levegő belélegzése, illóolajok, só, kamilla inhalálása.

GYÓGYSZERNEK NEM MINŐSÜLŐ GYÓGYHATÁSÚ KÉSZÍTMÉNY
A KÉSZÍTMÉNYT KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

DIAPULMON® inhalációs cseppek

A forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-695/1998 20 ml • A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft., 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. • Info tel.: 06/26 340 594, e-mail: info##kukac##pannonpharma.hu • A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. július 19. Készült az OGYI/48411 sz. betegtájékoztató alapján. • Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos hatást, mellékhatást” észlel, kérjük, jelezze a mellekhatas##kukac##pannonpharma.hu e-mail címen, vagy a +36 20 923 5882 telefonszámon.

© PannonPharma Kft., 2018.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!