A köhögésről

 

A köhögés nem betegség, hanem olyan tünet, amely számos, nemcsak légzőszervi betegség fennállása esetén jelentkezhet.

A köhögés célja a felső és alsó légutak megtisztítása a váladéktól, az irritáló anyagoktól, baktériumoktól, vírusoktól, esetlegesen a légutakba jutott idegen testektől.

köhögés látványkép

Fájdalmas köhögésről készült fotó

Állhat a hátterében szív-érrendszeri betegség, valamely gyomor-bélrendszeri probléma, sőt előfordulhat pszichés eredetű köhögés is. Ez pont arra utal, hogy igen alapos kivizsgálás szükséges, főleg akkor, ha nem egy néhány napig tartó, hanem huzamosan fennálló köhögésről beszélünk.

Ha légúti betegség okozza a köhögést

Megkülönböztetünk akut és krónikus köhögéssel járó állapotokat. A 3 hétnél rövidebb ideig fennálló még akut köhögésnek tekinthető, ennél hosszabb időtartam esetén krónikussá válik. A legfontosabb tanács ami adható, ha a köhögés néhány nap alatt nem múlik, akár spontán, akár vény nélkül kapható gyógyszerekre, gyógytermékekre, akkor forduljunk orvoshoz! Leggyakoribb helyzet, hogy az akut köhögés mögött valamilyen (általában felső-) légúti betegség húzódik meg. Alapesetben torokgyulladás, a légcső-, vagy a gége gyulladása, a hörgőkre – és/vagy a tüdő területére is kiterjedő gyulladásos állapot. A fertőzéses légúti betegségeket általában vírusok és/vagy baktériumok okozzák. A dohányosok és asztmások köhögése is a légutak idült gyulladására vezethető vissza. A krónikus köhögés mögött állhat ún. krónikus elzáródásos tüdőbetegség (COPD), esetleg mellhártyagyulladás, tüdőtágulat,  tbc.

GYÓGYSZERNEK NEM MINŐSÜLŐ GYÓGYHATÁSÚ KÉSZÍTMÉNY
A KÉSZÍTMÉNYT KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

DIAPULMON® inhalációs cseppek

A forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-695/1998 20 ml • A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft., 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. • Info tel.: 06/26 340 594, e-mail: info##kukac##pannonpharma.hu • A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. július 19. Készült az OGYI/48411 sz. betegtájékoztató alapján. • Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos hatást, mellékhatást” észlel, kérjük, jelezze a mellekhatas##kukac##pannonpharma.hu e-mail címen, vagy a +36 20 923 5882 telefonszámon.

© PannonPharma Kft., 2018.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!